В Ужгороді в корчмі "Деца у нотаря" презентували фондю і книжку Еґана (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Після нещодавньої першої Закарпатської великодньої забави ужгородська корчма-музей "Деца у нотаря" знову опинилася в центрі уваги. 16 квітня там вкотре відбулася "тусовка" небайдужих до долі отчого краю людей. 

Темою обговорення стали перспективи сільського туризму в Карпатах. Зокрема Павло Чучка презентував  книгу  видатного австро-угорського економіста Едмунда Еґана "Економічні можливості наших Карпат", видану ще в Пешті далекого 1890 року, наразі ж перевидану в Ужгороді українською мовою.  На заході виступила й Маґдолна Товарі з Будапешта, завдяки котрій і побачила світ непересічна праця. Професор Сергій Федака наголосив на глибокості і патріотичності поглядів Едмунда Еґана щодо Угорської Русі. З цікавістю присутні слухали й власника відомої нижньоселиської сироварні Петра Пригару. "Наша сировина нічим не гірша, ніж у Швейцарії", – акцентував бізнесмен. А патріарх вітчизняної ботанічної науки 84-річний Василь Комендар розповів про величезний потенціал у розвої нашої туристичної галузі.

Після, мовити б, офіційної частини усі, себто представники національних культурних товариств, керівники навчальних професійних закладів, підприємці, науковці, художники, краєзнавці, журналісти "накинулися" куштувати гарячу страву із сирів карпатського походження, яка називається фондю. Спочатку на виделку бралися кубики хліба,  шматочки картоплі, ананаса або оливки і вмокалися в розплавлений сир. Смакота запивалася червоним вином. Далі Павло Чучка попросив підняти руки тих, хто ще хоче посмакувати боґрачем. Попросив на свою голову й кишеню. Бо підняли, ачей, усі. А це чоловік сто! Але неповторний ориґінал, гуморист і бирув чи вже не світознаного села Баранинці не позадкував і слова дотримав. Особливо присутнім підняв настрій ансамбль "Ужгород", який виконав низку народних пісень. "Сила! Сила!" – так захоплено оцінив його виступ хранитель крайових храмів Михайло Сирохман.